Blog > Komentarze do wpisu
CIASTO Z DŻEMEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

To ciasto nie ma żadnej specjalnej nazwy...nie jest to murzynek...ani ciasto czekoladowe...tak po prostu z dżemem i orzechami włoskimi ;) W zasadzie się nie wiem czemu dopiero teraz umieszczam ten przepis na to pyszne a jakże szybkie w wykonaniu ciasto. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i choć orzechy włoskie nie należą do moich ulubionych to do tego ciasta pasują idealnie.  Polecam bardzo! Przepis dostałam od bratowej. 



Utrzeć:

  • 2jajka
  • 1,5 szklanki  cukru
  • 1 kostkę margaryny


Do utartej masy dodawać w kolejności i ucierać:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • cukier waniliowy lub olejek
  • 6 łyżeczek dżemu porzeczkowego (można więcej)
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 1,5 szklanki mleka
  • pokrojone orzechy włoskie (ilość wg uznania, ja daję ok 1,5 torebki)


Piec ok 1,5 godz. w temp. 180st.



Smacznego! :)

niedziela, 06 listopada 2011, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • MAKOWIEC ZAWIJANY

    Tym razem propozycja na makowiec, jedno z świątecznych ciast. Oczywiście początkowo miałam nie robić makowca, ponieważ było już zaplanowanych tyle ciast, ale có

  • TORT TĘCZOWY Z GALARETEK

    No i teraz jeden z ważniejszych przepisów :):):) Otóż torcik zrobiony z okazji podwójnego ŚWIĘTA, otóż: 80 lat mojej babci Hani oraz 3 latka mojej bratanicy rów

  • ENSAIMADA

    Jakiś czas temu trafiłam na ten przepis na blogu chilitionka.wordpress... jak to zwykle bywa przez przypadek. Od razu mnie urzekł i wiedziałam, że w niedalekiej

Komentarze
Gość: Renata, 212.59.11.*
2012/03/26 08:15:29
Kasiu, ciasto naprawde szybko sie robi, ladnie rosnie w czasie pieczenia i dobrze smakuje, jest pulchniutkie i wilgotne. Jednak ten kolor :-D!!!! No wlasnie kolor przed pieczeniem jest taki.... jak to dzieciaki okreslily... asfaltowy :-D A ja podobno jestem "kucharnikiem"... Dziekuje za przepis!
-
kuchniakasi
2012/03/27 20:09:59
to prawda, ten kolor nie należy do najfajniejszych ale smak rekompensuje te wizualne niedoskonałości :):):) cieszę się, że smakowało ;]
-
Gość: inka, *.finemedia.pl
2014/04/12 20:12:18
Ciasto jest przepyszne, robiłam z Twojego przepisu 2 razy, z różnymi dżemami i dodatkami, np jabłka i rodzynki, jest mega pyszne, wilgotne, czekoladowe, mniam, i niestety szybko znika ;) Ciasta na dżemie służą ni do 'utylizacji' starych dżemów :) (ostatnio odkryłam 10-o letni!) i wg tego przepisu wyszły mi najsmaczniejsze. Dziękuję :)
-
Gość: Giovanna74, 188.135.188.*
2015/09/15 12:15:42
Ciasto naprawde pyszne..szybkie do zrobienia jak i rowniez do zjedzenia..ja osobiscie dodalam powidla z fig i wiorki gorzkiej czekolady..mniam :-)