Blog > Komentarze do wpisu
PIER¦ Z KURCZAKA W CIE¦CIE FRANCUSKIM

Tym razem propozycja na szybk± przek±skę lub kolacje na ciepło, chociaż w sumie można to je¶ć o każdej porze...jak kto¶ lubi ;) Wystarczy tylko zakupić / zrobić ciasto francuskie ( ja jak na razie nie porwałam się jeszcze na produkcję tego cuda ;) ), pokroić pier¶ z kurczaka i doprawić ulubionymi przyprawami, upiec i gotowe. Zrobiłam je w postaci małych paczuszek. Zreszt± zdjęcia poniżej :) Podaję je z sosem najprostszym jaki może być: majonez wymieszany z ketchupem w proporcji 1:1. Oto efekty

Składniki:*

  • ok 150 g piersi z kurczaka
  • jedno opakowanie ciasto francuskiego. Polecam np z Biedronki - dobre i tanie :)
  • jajko do posmarowania
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy jakie kto lubi: np bazylia, zioła prowansalskie czy oregano

* to s± składniki na przek±skę. Takich paczuszek wyszło  mi ok 15.

Pier¶ umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Doprawić do smaku.

Ciasto pokroić na kwadraty, na każdym z nich ułożyć odrobinę mięsa. Tak jak na zdjęciu poniżej.


Każdy bok kwadratu złożyć do ¶rodka. Powstan± takie paczuszki:


Wysmarować je jajkiem i dla lepszego smaku a przy okazji efektu posypać ziołami na wierzchu.

Piec ok. 20 min w  180 ºC. Podawać z sosem majonezowo- ketchupowym, o którym wspominałam wcze¶niej. Można również przyrz±dzić jak±¶ sałatkę ze ¶wieżych warzyw.

Smacznego! :)

poniedziałek, 21 lutego 2011, kuchniakasi

Komentarze
2011/02/21 19:32:49
Jakie fajowe! :)
-
2011/02/22 21:13:26
zachęcam do zrobienia :) szybkie, proste i smaczne :)

acha i w ogóle dziękuje za odwiedziny na moim blogu, zapraszam czę¶ciej :)