Blog > Komentarze do wpisu
PASZTET Z KRÓLIKA

Witam po dłuższej przerwie :) Nareszcie udało mi się wygospodarować troszkę czasu i zebrać w sobie i umieścić parę przepisów, bo oczywiście przez ten długi czas cały czas coś pichciłam, robiłam fotki i zbierałam przepisy, problem tylko poległam na wygospodarowaniu troszkę czasu na umieszczaniu ich tutaj.

A więc jedziemy: po długiej przerwie na pierwszy rzut idzie pasztet z królika. Nie ma to jak pasztet własnej roboty, jest duuużo lepszy niż taki kupny. Zjadłabym chyba każdy ale najbardziej podpasował mi właśnie z królika, który robi się u nas już od dawien dawna z powodu łatwego dostępu do świeżutkiego króliczka

Składniki:

  • 1 przodek i podroby z królika
  • 30 dkg wątroby cielęcej
  • 15 dkg podgardla wieprzowego
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 15 dkg słoniny
  • mała cebula
  • pietruszka
  • marchewka
  • kawałek selera
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jaja
  • parę listków laurowych
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać. Mięso również opłukać. Mięso, podgardle, włoszczyznę i cebulę oraz opłukane grzyby i liście laurowe zalać w rondlu wodą i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia osolić. Wątrobę obrać z błony , pokroić na plastry, włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki otrzymanego poprzednio i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Bułkę namoczyć w ostudzonym wywarze i odcisnąć. Mięso obrane z kości, podgardle, wątrobę i bułkę zmielić 2 razy przez maszynkę. Do otrzymanej masy dodać jajka, przyprawić wedle smaku - pieprzem, gałką i solą. Formę wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą, wyłożyć plasterkami słoniny na dno i napełnić masą pasztetową do 3/4 wysokości. Piec w 180 ˚C ok. 1 godz.

Smacznego :)

sobota, 15 stycznia 2011, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • PIERŚ Z KURCZAKA W PESTO

    Uwielbiam przepisy, które przygotowuje się szybko, prosto i oczywiście zdrowo. Taki jest właśnie ten przepis. Pierś z kurczaka marynowana w pesto z serem mozare

  • BOCZEK PIECZONY

    Nie ma najmniejszej wątpliwości, że domowe wędliny i mięsa są o niebo lepsze niż te kupne. Dlatego chciałabym zaprezentować kolejny przepis - pieczony surowy bo

  • FASOLKA PO BRETOŃSKU

    Hmmm...nie pamiętam kiedy ostatni raz ją jadłam. Ale wiem jedno, że od dawna już za mną "chodziła", a że tak już mam, że jak mi się coś w tej główce zamani to n

  • Kiełbaski z królika

    Kiełbaski z królika Krucha dość chuda i bardzo smaczna kiełbaska Składniki: - mięso z królika lub zająca 3kg - mięso z indyka (z uda) 1kg - mięso wieprzowe kl

  • Wątróbka

    Przepis na Wątróbkę drobiową

Komentarze
2011/02/21 19:37:00
Pasztet jest pyszny, zwłaszcza, że bardzo lubię pasztety.Królik jest najlepszy do tych wypieków, a Kasia świetnie sobie z tym radzi.Super!!!
-
Gość: andrzej niepokorny, *.dynamic.chello.pl
2012/09/24 22:34:27
a nie można napisać po prostu- po Polsku : świeżego królika, tyle wystarczy i jest poprawnie stylistycznie i emocjonalnie. Króliczkiem można się bawić, króliki natomiast zabija się i ich trupy je na rozmaite sposoby. Po co zdrobnienia.To obrzydliwe. Pasztet z królika a nie króliczka, swoją drogą ozdoba stołu jest.
-
kuchniakasi
2012/09/25 20:45:24
Andrzeju chciałabym tylko zauważyć, że tylko raz użyłam słowo KRÓLICZEK... i tyle w tym temacie, dziękuje.