Blog > Komentarze do wpisu
SOLANKA DO WĘDZENIA MIĘSA

Nie ma nic lepszego niż wędlinka własnej roboty. Warto włożyć troszkę wysiłku w przygotowanie takich wędlin, a nie kupno gotowych, bo co tu dużo mówić, są o niebo lepsze niż te dostępne w sklepach. Jak na co dzień jem naprawdę mało wędlin to te mogę jeść i jeść ;] Wystarczy tylko kupić takie kawałki mięsa na jakie mamy ochotę, zrobić solankę, uwędzić i gotowe.

Składniki:

  • Dowolne mięsko na jakie mamy ochotę ;)
  • Woda
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Parę liści laurowych
  • Pieprz granulowany
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Saletra spożywcza

Wodę zagotować, wrzucić liście laurowe, parę ziarenek pieprzu granulowanego, ziela angielskiego. Do wody dodawać soli, aż surowe jajko będzie prawie! pływało (żeby nie były za słone, może nawet lekko się topić). Dodać trochę saletry spożywczej (ja dodaję 50% zalecanej proporcji na opakowaniu). Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem, pieprzem i odrobiną soli.

Po 2 godzinach od posypania przyprawami mięso włożyć do zimnej solanki. Trzymać w niej 3- 4 dni. Następnie zanieść mięsko do uwędzenia (chyba, że ktoś ma sam możliwość ;) )


Smacznego! :)

poniedziałek, 05 kwietnia 2010, kuchniakasi

Komentarze
Gość: RomKa, day225.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/15 20:56:31
Pycha -- naturalne, smaczne i bez konserwantów !
-
Gość: Gosia_K, chello089074169157.chello.pl
2010/04/19 21:01:06
Bez konserwantów - to najważniejsze :) a do tego wspaniały, naturalny smak. W niczym nie dorównuje tym gotowym ze sklepu!
-
Gość: ciotkagośka, afak175.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/27 10:43:57
Bardzo smaczne wędlinki, te kupione w sklepie nie mają żadnych szans.Pyszne,
soczyste, trzeba tylko uważać z solą.
-
Gość: , 87-206-48-233.dynamic.chello.pl
2012/08/25 11:51:06
Przecież saletra zawiera azotyn sodu... a to KONSERWANT.
-
2012/08/29 18:39:05
no jakoś zakonserwować trzeba te wędlinki co by wytrwały chociaż parę dni ;) mimo wszystko i tak takie wędlinki są duużo zdrowsze i lepsze niż kupne :)
-
Gość: daro, 94-225-135-12.access.telenet.be
2012/09/22 08:27:09
bez saletry tez polezy
-
2012/09/22 19:06:33
ok będzie trzeba spróbować :)
-
Gość: początkujący, 89-73-167-104.dynamic.chello.pl
2013/05/20 08:03:54
Poniekąd samo wędzenie konserwuje i tak też konserwowali mięso nasi pradziadowie. Liczę na to że wędzenie załatwi mi sprawę przetrzymywania :). Saletra to E251 i E252.
-
Gość: farba, 159-205-185-162.adsl.inetia.pl
2013/12/19 15:01:17
ja nie daje saletry - to chemikalia. Wystarczy sól i reszta. Tez jest przepyszne!!!
-
Gość: , pc-109-95-5-141.net-com.net.pl
2014/04/06 11:02:00
Saletra służy tylko do zachowania czerwonego koloru mięska,bez niej też pycha . Smacznego.