Blog > Komentarze do wpisu
BARSZCZ BIAŁY WEDŁUG PRZEPISU BABCI HANI

Jak by wyglądały święta Wielkanocne bez białego barszczu? W ogóle by nie wyglądały ;) Do tego jajeczko z kiełbaską – pycha po prostu. Jest dużo lepszy niż gotowy z torebki.

 

 

Składniki na duuuży gar:

  • kg biodrówka z kostką albo łopatką z kostką
  • 0,5 kg kiełbasy wiejską / podwawelską
  • Włoszczyzna – marchew, pietruszka, seler, por
  • 3 barszcze białe – zakwas
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Sól
  • Liście laurowe
  • Jajka

Gotujemy rosół na mięsku. Przecedzamy rosół przez gazę. Po ostudzeniu obieramy mięsko i kroimy w kostkę. Kiełbaskę również kroimy w kostkę. Do ciepłego wywaru wrzucamy zimny barszcz biały przez sitko – delikatnie mieszamy, żeby się nie zrobiły kluski. Podgrzewamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy pokrojone mięsko, kiełbaskę i jajko.

Smacznego! :)

wtorek, 06 kwietnia 2010, kuchniakasi

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: ciotkagośka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/18 21:16:48
Barszczyk jest pyszny i bardzo pożywny, ma smakowity aromat,brawo Kasiu, jak zwykle super danko!